Butal

Smo v času predvolilnih kampanj, ko nas stranke in njihovi voditelji prepričujejo, da imajo odgovore in rešitve na vse naše izzive. Stranke predstavljajo svoje programe in postavljajo predvolilne obljube. Ker izkušnje kažejo, da med programi oz. obljubami in dejanji ponavadi zija velik prepad, želimo opozarjati na takšne (in drugačne) vrzeli v konsistentnosti politikov.

Na tem blogu bomo v času predvolilne kampanje izpostavljali stališča strank in njihove ponujene rešitve ter jih kritično ocenjevali predvsem na področjih, na katera opozarjamo v okviru kampanje Dovolj, pri tem pa bo največ poudarka namenjenega reševanju podnebne krize.

Kaj torej pravijo stranke? Spremljajte blog in izvedeli boste.

Manj kot tretjina vseh poslancev izglasovala poroštvo za TEŠ 6

Pri odločanju o najbolj pomembnih stvareh v državi je bilo na seji Državnega zbora prisotnih zgolj 59 poslancev. Tako imenovani 'super teden' v parlamentu, kjer koalicija 'na juriš' v odločanje in zanesljivo potrditev pošilja paket zakonov – večinoma po nujnem postopku, 

Preberi več: Manj kot tretjina vseh poslancev izglasovala poroštvo za TEŠ 6

Trajnostna prometna politika – kaj je že to?

V času predvolilnih bojev je besedna zveza »trajnostni razvoj« pogosto zlorabljana v parolah političnih strank za pridobivanje glasov volivcev.

Preberi več: Trajnostna prometna politika – kaj je že to?

SLS računica: 1 glas na volitvah = 1 liter jabolčnika

jabolcni sok SLS (Rotnik)

 Jabolčnik, promocijski material dr. Uroša Rotnika, SLS (Foto: Dovolj)

Ali je k tej sliki sploh potrebno kaj dodati...?

Preberi več: SLS računica: 1 glas na volitvah = 1 liter jabolčnika

Debele krave in shujšana kura

Ali lahko obljubljamo 4 leta debelih krav ob shujševalni kuri?

"Ugrabljeno državo bomo vrnili ljudem." (nagovor Gregorja Viranta na spletni strani liste Virant)

Preberi več: Debele krave in shujšana kura

So 3-Z Pozitivne Slovenije le lepa predvolilna obljuba?

Lista Zorana Jankoviča Pozitivna Slovenija predlaga izhod “iz krize s 3-Z” – šlo naj bi za tri ključne nacionalne razvojne prioritete: zdravje, zeleno in znanje. Menijo tudi, da za te 3-Z potrebujemo nacionalno soglasje, ki ga lahko dosežemo le s konkretno strategijo.

Preberi več: So 3-Z Pozitivne Slovenije le lepa predvolilna obljuba?

Virantov predvolilni paradoks vitke države

Celo najbolj zagrizeni ''mainstream'' ekonomisti pravijo, da se je kapitalizem sprevrgel v obsceno hlastanje po dobičku s strani mega korporacij, ki so postale močnejše od samih držav. Kljub temu nekateri kandidati na tokratnih volitvah ponavljajo mantre o rasti in blagostanju, ki so nas pripeljale do trenutne situacije: do finančne krize, podnebne krize in razkola v družbi. Eden takih kandidatov, ki nas prepričuje z neoliberalno orientiranim programom in usmeritvami, je npr. Gregor Virant s svojo državljansko listo.

Preberi več: Virantov predvolilni paradoks vitke države

Za kaj v resnici gre v tej kampanji?

 Volilni program Socialnih demokratov 2011 – 2015:

 “Z učinkovito rabo energije bomo na najcenejši in najučinkovitejši način dosegli, da ne bo treba povečati proizvodnje energentov.” 

Preberi več: Za kaj v resnici gre v tej kampanji?

Kmalu na voljo novi turistični aranžmaji!

“Slovenijo bomo promovirali kot ekološko državo.” (DeSUS, Volilni program stranke DESUS za obdobje 2012-2016, sprejet na 8. kongresu stranke na Bledu, 21.10.2011)

Preberi več: Kmalu na voljo novi turistični aranžmaji!

Žerjav in 'kmečka pamet'

“Lejte, inženirji smo po navadi zelo natančni ljudje. In jaz verjamem, da so v Šoštanju vsi dokumenti. Vsi ti dokumenti so tudi podpisani, tako da tisti, ki dvomijo v karkoli, bodo šli to pogledat in bodo seveda vse lahko ugotovili.”

(Radovan Žerjav, soočenje na POP TV, 17. november 20011)

Preberi več: Žerjav in 'kmečka pamet'

SDS z eno roko rešuje podnebje, z drugo ga uničuje

Podnebne spremembe predstavljajo enega največjih svetovnih izzivov našega časa. Čas za ukrepanje se hitro izteka, česar se zavedajo tudi ljudje – zadnja javnomnenjska raziskava Eurobarometer, ki je merila odnos Evropejcev do podnebnih sprememb, ugotavlja, da smo v Sloveniji zaradi podnebnih sprememb zelo zaskrbljeni. Ker zadnje čase skoraj ni več političnega govora, ki se ne bi dotaknil tudi potrebe po naslavljanju podnebnih sprememb, se to kaže tudi v programih strank, ki na tokratnih volitvah tekmujejo za naklonjenost volivcev.

Preberi več: SDS z eno roko rešuje podnebje, z drugo ga uničuje