Kmalu na voljo novi turistični aranžmaji!

“Slovenijo bomo promovirali kot ekološko državo.” (DeSUS, Volilni program stranke DESUS za obdobje 2012-2016, sprejet na 8. kongresu stranke na Bledu, 21.10.2011)

Obljuba DeSUS zveni zelo lepo. Ekološki turizem je v vzponu, torej dobra promocijska ideja za državo. Žal pa ni preveč jasno, kako si DeSUS predstavlja ekološki turizem v državi, kjer na polni črti rušimo okoljska ravnovesja z gradnjo avtocest, nakupovalnih centrov, elektrarne na lignit, jedrske elektrarne itd. Kako bomo lahko ekološka država, ko pa nam je na prvem prioritetnem mestu le razvoj gospodarstva? 

Edina možna razlaga je, da ne smemo biti preveč izbirčni. Ekološke destinacije lahko gledamo tudi širše: na primer, elektrarna, ki bo lignit (sicer najbolj umazan vir za pridobivanje elektrike) kurila bolj učinkovito, je že lahko ekološka destinacija, sploh, če jo poskušamo prodati s kakšnim 'naj' pridevnikom. Zamislite si oglas turistične agencije: “Celodnevni izlet z ogledom najdražje termoelektrarne na svetu – 10 % popust za upokojence.”

Volilni program DESUS-a je dostopen tukaj.